Kanser Tedavi Merkezleri
Türkiye’de kurulan kanser tedavi merkezleri, multidisipliner yaklaşımı hedeflemiş ve “Hasta Odaklı Bakım ”ilkesini benimsemiş bulunmaktadır. Kanser tedavi merkezlerinin öncelikle amacı kanser hasta ve hasta yakınlarının kendilerini evlerinde hissetmelerini sağlamaktır. Diğer amaçları arasında ise hasta ve hasta yakınlarının yaşam kalitesinin düşmemesi bulunmaktadır. Kanser tedavi merkezleri bölümleri arasında, Medikal Onkoloji, Radyasyon Onkolojisi, Jinekolojik Onkoloji, Hematolojik Onkoloji, Onkolojik Görüntüleme ve Cerrahi Onkoloji gibi alt bölüm ve branşlarda bulunur. Ayrıca Kanser Tedavi Merkezleri en güncel tedavi yöntemlerinin uygulandığı merkezlerdir. Teknolojik ve bilimsel gelişmeleri yakından takip eden ve en güncel tedavi seçeneklerini sunan merkezlerdir. Bu merkezler, onkoloji alanında multidisipliner tedavi yaklaşımının bir çatı altında uygulanabildiği sağlık kurumlarındandır. Kanser tedavi merkezlerindeki işleyiş kanser tanısının ilk defa konmasından itibaren başlıyor. Bu merkezlerde yapılan tedaviler kişiye özelleştirilmiş tedaviler olmaktadır. İlk kanser tanısı konduğu andan uzman doktorlardan oluşan tümör konseyi hastanın tedavi programı üzerinde bir uzlaşma sağlıyor. Konsey, hastanın cerrahı, radyoloğu, medikal onkoloğu, radyasyon onkoloğu, patolog, laboratuvar uzmanları ve nükleer tıp uzmanlarından oluşan deneyimli bir ekiptir. Kanser, kanserli hastaya bakış ve kanserli hastaların tedavi etme modeli oluşturmak ve bunu aynı çatı altında yapmak esas amaçtır.
Kanser Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Kanser tanısı alan kanser hastalarının hangi kanser çeşidi tanısı konduğu önemlidir. Tedavi kanser çeşidine göre planlandığından tedavi süresi de bu anlamda değişiklik göstermektedir. Kanser tedavi merkezleri bu anlamda tedaviyi kişiselleştirerek tedavi süresince tüm tedavi yöntemlerinin aynı çatı altında yapılmasını sağlamaktadır.
Kanser Tedavi Yöntemleri
Kanser tedavisi yöntemleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Cerrahi ve radyoterapi: Lokal tedavi işlevleri gören yöntemdir.
- Kemoterapi ve İmmünoterapi: Sistemik tedavilerdir. Kemoterapi sitotoksik ilaçlar kullanıldığından özel bir uzmanlık konusudur. Etkili dozlarda uygulanırken, dozun hastayı yan etkilerden korunması sağlanarak yapılmalıdır. İlaçlar kan yoluyla vücuda dağılır. Böylece Kontrolsüz biçimde büyüyen hücrelerinin çoğalması da önlenmiş olur.
Ayrıca bu kanser tedavilerine ek olarak güncel ve yeni teknolojik tedavi yöntemlerinde uygulandığı kanser tedavi merkezleri, hastaların ve hasta yakınlarının yaşam kalitesini düşürmeden tedaviye olanak sağlar.