Bariatrik Cerrahi
Obezite ameliyatı olarak da bilinen bariatrik cerrahi kilo vermeye yardımcı olmak için sindirim sisteminde yapılan değişikliklerdir. Bu operasyon genellikle diyet, egzersiz gibi kilo verme yöntemlerinin işe yaramadığı ve kilonun kişide günlük yaşantısını zorlaştırdığı durumlarda yapılması önerilmektedir. Hastanın sağlık durumu, yaşı ve kilosunun ne kadar olduğuna bağlı olarak bu cerrahi işlem farklılık gösterebilmektedir. Belli prosedürlere yönelik yapılan bu işlemlerden bazısı kişinin yiyebileceği miktarı sınırlarken, bazısı ise vücudun besinleri emme yeteneğini azaltarak kilo kaybını engellemeye yöneliktir. Şartlara göre her iki prosedürün de gerçekleştirildiği durumlar söz konusu olabilir. Bu işlemler uygulanırken önemli tetkikler yapılır çünkü bilinenin aksine oldukça zor bir süreç yaşanmasının yanı sıra zor bir işlemdir. Kişiye birçok faydasının olmasının yanı sıra ciddi riskler içeren ve yan etkileri olan bir işlemdir. Ayrıca bu işlem öncesi belli bir kilo sınırı belirlenerek işlem öncesi de diyete tabi olunması gerekmektedir.
Bariatrik Cerrahi Maliyeti
Bariatrik cerrahi operasyonunda maliyet olarak sadece operasyon esasa alınmaz operasyon sonrası bakım ve gerekli diğer hizmetler de göz önünde bulundurulur. Fakat bu maliyet bir anda değil zamana yayılan bir süreç olduğundan uzun aralıklarla ödenecek bir miktardır. Operasyon sonrası bakım maliyetleri, uyulması gereken diyetteki özel yiyeceklerin temini ve verilen kilo sonucunda vücutta meydana gelen sarkma için sıkılaştırma operasyonu maliyeti şeklinde gider durumları söz konusudur. Bunun yanı sıra her tedavi edilecek hastanın durumuna yönelik maliyet değişkenlik göstermektedir. Kilo kaynaklı vücutta meydana gelen sağlık problemleri ve buna yönelik uygulamaya geçilmesi gibi sebepler bu işlemlerde maliyeti etkilemektedir.
Bariatrik Cerrahi Öncesi ve Sonrası
Bariatrik cerrahi işlemine karar verildiğinde başvurduğunuz kurum veya kişilerce özel olarak ameliyat türünüz ve nasıl bir hazırlık aşaması olacağı konusunda bilgilendirme yapılır. Operasyon öncesi çeşitli testler ve muayeneler yapılarak; yeme, içme ve ilaç konularında sınırlandırmalar yapılır. Bunların yanı sıra fiziksel olarak yapılacak egzersize kadar belirlenmekte ve varsa tütün kullanımını da durdurulması gerekmektedir. Ameliyat sonrası midenin iyileşmesinin ilk aşaması olduğundan bir ila iki gün yemek yenmesine izin verilmemektedir. Bununla beraber bir diyet programı verilerek buna uyulduğu taktirde sağlıklı bir yaşam kazanabilirsiniz.