Kemik İliği Nakli
Kemik iliği kemiklerin içerisinde yer alan süngerimsi bir dokuya sahip, kan yapıcı kök hücreleri barındıran bir dokudur. Kemik iliği içinde yer alan bu kök hücreler gereksinim duyduğunda çoğalıp değişerek kan hücrelerini oluşturmaktadır. Kemik iliği nakli kök hücre nakli olarak da bilinmektedir ve hastanın kendisinden kendisine veya başka birisinden hastaya verilmesi işlemi olarak yapılmaktadır. Bu anlamda ilik nakli iki çeşittir. Kişinin kendi kök hücrelerinin geri verilmesi işlemi kendisinden alınamıyorsa tek yumurta ikizinden, uyumu tam olan anne, baba, kardeşten de yapılabilmektedir. Nakil oldukça zor bir işlem olduğundan deneyimli ve alanında uzman bir ekip tarafından gerçekleştirilmesi elzemdir. Tıbbi tedavilerle iyileşmesi oldukça zor olan birçok hastalık için kesin tedavi yöntemi olarak görülen bu kök hücre nakil işlemi sadece özel ünitelerde gerçekleştirilebilmektedir.
Çocuklar İçin Kemik İliği Nakli
Kök hücreler yaşam süresi boyunca vücuttaki doku ve organların hepsinin gelişiminde ve yenilenmesinde büyük rol oynamaktadır. Kök hücrelerin birçok özelliği bulunmaktadır. Çoğalabilir, bölünebilir, farklılaşabilirler. Kök hücreleri diğer hücrelerden ayıran en önemli özelliği ise sınırsız bölünebilmesidir. Vücuttaki her sistemin kendine has bir kök hücresi bulunmaktadır ve geri dönülemeyecek hasarlar alındığında bu kök hücreler yardımıyla yeni hücreler üretilerek hasarlı dokuların iyileştirilmesinde kullanılabilmektedir. Çocukluk çağı olarak adlandırılan dönem doğumdan sonraki 18 yılı içine alan dönemdir. Bu dönemde yetişkinlik çağından farklı olarak genetik hastalıklar önemli oranda görülebilmektedir. Akraba evliliklerinin sık olduğu ülkelerde bu hastalıkların görülme oranı daha yüksektir. Bu hastalıkların tedavisinde kemik iliği nakli için çocukluk çağında alınan kök hücreler kullanılmaktadır.
Kemik İlik Nakli Nasıl Yapılır?
Kemik iliği nakli, hasar görmüş iliği değiştirme amacıyla vücuda sağlıklı olan kan yapıcı kök hücreleri yerleştirme işlemidir. Kemik iliğinin hasar gördüğü ya da yeterli kan hücresini üretmediği durumlarda ilik nakli gerekmektedir. Bu nakiller otolog ve allojenik olmak üzere iki türdür. Kişinin kendi vücudundan alınan hücrelere otolog adı verilirken, başka birinden alınan hücrelere ise allojenik denilmektedir. Nakil işlemi sırasında hasta uyutulmaz ve ağrısız bir işlemdir.